Chleb jest w jadłospisie naszego codziennego dnia. Nie może go zabraknąć i nie wyobrażamy sobie życia bez niego. A jak to się dzieje że on jest, powstaje, upieczony, świeży i pachnący . Postanowili zgłębić tę tajemnicę uczniowie klasy IIIa i wybrali się 16.10 na wycieczkę do piekarni pana Wawrzyńca w Pacanowie. Powitał nas sam właściciel i zaprowadził w najciekawsze i najgorętsze miejsce- wprost na linię produkcyjną. Po krótkim wprowadzeniu, rolę przewodnika po piekarni przejął pracownik, który w prosty i przejrzysty sposób objaśniał kolejne etapy produkcji chleba. Dzieci mogły zobaczyć od początku wyrabianie chleba, ważenie, formowanie, podrastanie, aż do pieczenia w piecu. Z wypiekami na twarzach obserwowały jak chleb rośnie i rumieni się w piecu. Podziwiały nowoczesne piece do pieczenia bułek i ciast drożdżowych. Miały nawet możliwość posypania makiem chlebka przygotowanego do rośnięcia. Na zakończenie zwiedzania znalazły się w miejscu,   gdzie chleb oczekuje na rozwiezienie do sklepów. Mogły tam wybrać swój ulubiony produkt i go zakupić. Każde z dzieci mogło się przekonać, że chleb powstający w takim trudzie i przy udziale wielu osób, będzie smakował jeszcze lepiej i zdobędzie większy szacunek. Kto wie, może z mojej grupy też w przyszłości będziemy mieć piekarza!

Składamy wraz z dziećmi serdeczne podziękowania państwu Wawrzyńcom za możliwość zwiedzenia piekarni, poznania tajników wyrobu chleba oraz słodki poczęstunek, który dzieciom bardzo smakował.

Wych. klasy D.Sosin i opiekun grupy: J. Zdziebko